Het Financieele Dagblad, 3 mei 2006

Brussel werkt aan register lobbyisten
HENDRIK JAN VAN OOSTRUM

BRUSSEL - De Europese Commissie zint op de opzet van één openbaar register waarin Brusselse lobbyisten melden wie hun opdrachtgevers zijn, welk doel ze met hun lobby nastreven en hoe ze worden betaald. Dat blijkt uit een zogenoemd transparantieplan, dat Europees commissaris voor administratie en fraudebestrijding, Siim Kallas, vandaag zal presenteren.

Kallas wil proberen het vertrouwen van burgers in de Europese instituties te versterken door veel beter inzichtelijk te maken welke lobbyisten in Brussel de besluitvorming beïnvloeden. Het gebrek aan vertrouwen werd vorig voorjaar scherp aangetoond, toen zowel in Frankrijk als Nederland een ruime meerderheid van de bevolking zich uitsprak tegen het nieuwe Europese Verdrag.

Volgens Kallas hebben de circa 15.000 Brusselse lobbyisten een 'aanzienlijke invloed op hoe Europese wetgeving tot stand komt, zeker in het geval van regelgeving van technische aard'. Gezien deze invloed acht hij het niet aanvaardbaar 'dat registers die organisaties van lobbyisten hebben opgezet vrijwillig van karakter zijn, onvolledig en weinig informatie bieden over de specifieke belangen die worden behartigd en wie de lobby betaalt'.

De lobbyisten zijn werkzaam bij veelal grote ondernemingen, brancheorganisaties, vakbonden, non-gouvernementele organisaties (ngo's), advocatenkantoren en gespecialiseerde adviesbureaus.

Volgens de Commissie binden minder dan duizend van deze lobbyisten zich aan een formele gedragscode. Het gaat daarbij om de consultancy's. Zij verenigden zich in twee brancheorganisaties.

Kallas deinst vooralsnog terug voor het voorstellen van een verplicht registratiesysteem. Hij wil eerst zoveel mogelijk tot meer transparantie komen via de weg van zelfregulering.

Wel overweegt hij als eurocommissaris het voortouw te nemen bij ontwikkeling van een openbaar register. Om lobbyisten te verleiden zich in te schrijven zou de Commissie ze willen attenderen op consultaties die voor hen van belang zijn.

Kallas wil verder dat alle geregistreerden zich binden aan een ethische code die de lobbyisten in Brussel zelf zouden moeten ontwikkelen. Toezicht op naleving zou wat hem betreft gedaan moeten worden door een speciale koepelorganisatie van lobbyisten, waarin de Commissie niet deelneemt.

Belanghebbenden kunnen tot eind juli op de plannen reageren. Daarna komt Kallas met concrete voorstellen.

Een alliantie van ngo's, genaamd Alter-EU, is 'uitermate teleurgesteld' over Kallas' plannen. Alter-EU is voor verplichte registratie en onafhankelijk toezicht.

Daarentegen kunnen de twee brancheorganisaties van lobbyisten er redelijk tot goed mee leven.

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad
Auteur(s):    Hendrik Jan van Oostrum